Så här använder du ansiktsvatten.

Vad är ansiktsvatten eller toner?

Ansiktsvatten, eller toner, är en kosmetisk vätska som är baserad på vatten. Här används återfuktande, aktiva växtextrakt och naturliga doftämnen. Eftersom toner innehåller mycket vatten, är det nödvändigt att tillsätta konserveringsmedel då det motverkar att mikroorganismer bildas. Själva vattnet kan vara mineralvatten, termiskt vatten eller hydrolat (aromatiskt vatten). Somliga hydrolater kan dofta väldigt gott och därför behöver man inte tillsätta doftämnen. Ansiktstoner får sedan fuktgivande ämnen, växtextrakt och aktiva föreningar som väljs ut efter vilka egenskaper man vill ha – samt vilken hudtyp den ska passa för. Till en torr och känslig hud används fuktgivande och lugnande substanser. Till en toner för fet eller blandad hy, används ämnen som reglerar produktionen av talg (sebum) och mattar ner huden. Man kan även framställa toner som passar alla hudtyper. För att få det rätta PH-värdet 5.5, balanseras innehållet oftast med naturlig mjölksyra eller citronsyra, så kallade Alpha Hydroxy Acid, eller som vi säger till vardags; AHA-syra.

Vad är ansiktstoner till för?

Som namnet antyder används toner till att tona, lugna och friska upp huden. Det är viktigt att alltid använda en bra toner efter ansiktsrengöring, speciellt när man använder make up. Vanligtvis tar vi bort make up med rengöring i form av mjölk, olja eller gel. Alla dessa behandlingar är hjälpsamma och behövliga för att skonsamt få bort föroreningar som kommer ifrån vår miljö. Vi använder ju dessutom ofta foundation, puder, concealer, ögonskugga, rouge, highlighter, bronzer och läppstift. Tänk vad vi utsätter huden för! Därför är rengöringen väsentlig, föroreningar och make up tillhör gruppen oljiga föroreningar och därför är det mest effektivt att ta bort dem med oljor eller lotion/krämer då de består av liknande ämnen. Principen är helt enkelt att produkter av samma bas, passar bäst ihop. Rengöringsprocessen gör hudens PH mer basisk, och dess naturliga PH är något sur, och detta är toners roll – att återställa PH-värdet efter tvätt. Trots fördelarna med en toner, bör den inte användas som enda sminkborttagningsmedel. Speciellt inte om man bär vattenfast make up! En toner är baserad på vatten och klarar inte av vattenfasta produkter som är baserade på olja. Det går att ta bort det översta lagret av föroreningar, men resten blir kvar på huden. Men låt oss även prata om micellärvatten. Micellärvatten tar utmärkt bort smuts och rester från make up men innehåller ytaktiva ämnen – och ämnet tar bort både oljebaserat och icke-feta föroreningar. Fram till nyligen ansågs avlägsnande av make up med micellärvatten vara komplett. Nya rapporter säger att micellär vätska enbart kan torka ut överhuden. Därför rekommenderas en toner efteråt. Toner återställer hudens naturliga PH-värde och fräschar upp den men återställer även hudens ursprungliga tillstånd.

När ska man använda toner?

Det är viktigt att använda sin toner både morgon och kväll, framförallt efter ansiktsrengöring från make up, och före ansiktskrämen. Man kan även använda den ensam för att fräscha upp huden under dagen. Enkelt när man har den på sprayflaska. Även om det inte är det allra viktigaste, så är det ändå klokt att använda toner och ansiktstvätt från samma ansiktsserie eller märke som resterande hudvård. Det ger synergier, produkterna kompletterar varandra och är mer effektiva.

Och så till sist…

En ansiktstoner verkar tonande, lugnande och rengörande. Vi använder den alltid avslutningsvis, alltså:

På morgonen – efter att du tvättat ansiktet med vatten, och före dagkrämen. Badda en bomullsrondell med tonic och svep över ansikte, hals och dekolletage.

På kvällen – efter att du rengjort ditt ansikte från make up med en mjölk, gel eller micellärvatten. Absolut nödvändigt!

Vid behov – under dagen, för att fräscha upp och återfukta ansiktet.

En modern toner klarar inte bara av att återställa PH-balansen, utan hjälper även till med återfuktning och mattar ner huden och kan även fungera föryngrande. Den förbereder även huden att bli mer mottaglig för kommande hudvård i form av krämer, serum och masker. Det kan man kalla värdefullt!